Rövid beszámoló a 37. nemzetközi vérebfővizsgáról/ versenyről

Tagtársak!

 Mint azt bizonyára tudtátok. 2021.10.01.-03. között  Kaszón került sor a Nemzetközi Véreb Szövetség (ISHV) 37. fővizsgájára és közgyűlésére.. A 16 tagországból nyilvánvalóan a járványhelyzet miatt mindössze 9 vállalta a részvételt és nevezett vérebet is a vizsgára. 

Összeségében azt mondhatjuk, hogy az a modell, amit kitaláltunk, nevezetesen hogy verseny idje alatt a tagtársaink  átengedik a munkákat verseny résztvevői számára, az jól működfött. Több mint 20 sebzéjelentés érkezett be Nyúl András vezetőbíróhoz és helyetteséhez Egle Zoltánhoz. ezeknek több mint a fele gímbika sebzés volt, kevés dámszarvassal és vaddisznóval kiegészítve.  A legtávolabbi sebzést Szálkáról jelentették, Tolna megyéből, ahol a távolság 150 km volt Kaszótól, természtesen voltak igen közeli vadászterületeken is sebzések, de úgy alakult, hogy pl.  Kaszóról egyetlen sebzésjelentés sem érkezett be.A somogyi és zalai megyei vérebeseink igazán kitettek magukért, és nagyszámú sebzést jelentettek.

Az eredményesség sajnos nem igazán volt kiemelkedő, 10 vadat találtunk meg, ezek közül 5 db volt olyan rövid távolságon belüli, hogy azt  nem lehetett elbírálni, persze ilyen helyzet a valós életben is gyakorta erlőfordúl,miként az is, hogy egy sebzéssel kapcsolatban be kell lássuk, a vad nem megtalálható. Ilyen esetünk is volt jónéhány a  verseny alatt.  Frank Breitung bhv kutyájával a Zalakarosi  területen 9 km-es vezetékmunka után adta fel a kilátástalan keresést, az utzolsó csapajelük 7 km-nél volt. Sajnos súlyosnak mondható sérülés is előfordúlt a rendezvényen, éppen a magyar indulóval. A horvát országhatár mellett utánkersést folytató  Flaisz Szilárd közel 7 km-es vezetékmunka után csatolta hajszára vérebét, amalyik nagy rössel indúlt a láblövött bika után, de bika nekiindúlt az országhatáron felállított szögesdrótnak, amit ő könnyedén átugrott, de az őt üldöző véreb többórás műtéttel helrehozható sérűlésket szenvedett, és kénytelen volt a gazdája, korrekt módon feladni a versenyt. Elsődíjas munka nem volt,, a  bírók értéklése alapján  3 db II. díjas és 2 db III. díjas munka volt a rendezvényen. Köszönet a bírtóknak a fáradságos munkájukért.

A szombat este lezejlott közgyűlésen a következő fővizsgát rendező orzság elnöke az osztrák Martin Schultz let az ISHV elnökének megválasztva. Összeségében  jó hangulatú, sikeresnek mondhtó rendezvényen vagyunk túl.

EREDMÉNYEK ÉS DÍJAK

helye-zés vérebvezető véreb neve egylet elért díj elért pontszám Különdíj feljánlója különdíj megnevezése
I. Marek Sirotny Dia Mutnanska Dolina KCB-szlovák II/A 320 VERGA ZRT muflonkos elejtés 75 cm
II. Mikolaj Wloclawski Crux Czari Nos PCP-lengyel II/B 280 BAKONYERDŐ ZRT gímbika elejtés 6 kg-ig
III. Michael Radloff Tell vom Wildgrund Hirschmann Verein II/C 270 KASZÓ ZRT dámbika elejtés 3 kg-ig
IV. Hex vom Gamsenbrand Franz Postl ÖSHV-osztrák III. 260 VÉRTESERDŐ ZRT őzbak elejtés ohne limit
  Frank Breitung Remo vom Reihardswald KBGS-bajor különdíj SEFAG ZRT vaddisznó-gím egyéni vadászat
  Flaisz Szilárd Rábaparti Vadász Odett USHV-MVE különdíj ZALAERDŐ ZRT vaddisznó-gím egyéni vadászat
  Ondrej Antl Harry z Pucikovho Dvora CMKCHB-cseh nem értékelhető    
  Fausto Pelliziato Argo Zakluc SHCI olasz nem értékelhető    
  Martin Frommelt Alfa vom Googeien SSC- sweiz nem értékelhető    

A fotók hamarosan feltöltésre kerülnek a galériába!

 

a Zelnök